UZ BIOfan – bez glutena bez kompromisa
Ideja o bez glutenskim namirnicama nam je došla sasvim prirodno i možemo reći nekako očekivano. S obzirom da smo već dugi niz godina okrenuti prema potrebama našeg stanovništva za zdravim ali i organskim namirnicama uočili smo potrebu i za bezglutenskim namirnicama. Tako smo na osnovu mnogo poslovnih analiza odlučili ozbiljno pristupiti ovom projektu.
Projekat gluten-free vode BIOfan tehnolozi, inžinjeri, hemičari i nutricionisti a prema važećem Pravilniku o sastavu i označavanju hrane pogodne za osobe netolerantne na gluten (Sl.G. BiH 105/12).
Dodatno smo tu odluku potkrijepili prijavom na projekat Švedske vlade, C2C – Challange to Change. Projekat je odobren krajem februara 2020. i kroz taj projekat imamo nekoliko etapa koje smo zbog elana i entuzijazma prijevremeno završiti da bi mogli tvrditi da je namirnica bez glutena:
- Fizički odvojene prostorije koje imaju gluten od onih bez glutena sa potpuno novom instrastrukturom, inventarom i sredstvima za rad. Dakle imamo namjenski izgrađene prostorije koje se koriste samo za BIOfan gluten-free proizvodnju.
- Nabavku novih kamenih mlinova, koji prave BIOfan bezglutenska brašna, sa certifikatom gluten-free što znači da u proizvodnji nisu bili testirani sa glutenskim namirnicama
- Nabavku novih mašina za pakovanje koje se koriste samo za BIOfan bezglutenske proizvode
- Nabavka novih inox stolova za rad, pribora i odijela za rad
- Prilikom higijenskih održavanja prostorija koristimo se pravilima organske proizvodnje za što smo već certificirani sa EU oznakom BA-BIO-101 i pravilima HACCAP-a te ulazimo u implementaciju / certifikaciju ovog standarda
- Analize radimo za svaku gluten-free označenu namirnicu te su analize javno dostupne svakome.
- Analiza namirnica te radnih površina se radi po pravilniku neophodnom za certificiranje bezglutenske poroizvodnje u redovnim vrmenskim razmacima, sporadičnim i nasumičnim izborom.
- Do sada smo analizirali preko 50 proizvoda iz kategorija brašna i dodataka za brašno, mahunarki, žitarica, sjemenki i sladila
- U planu je i razvoj mješavine za hljeb
Kako u BiH još nemamo krovnu organizaciju koja će biti nosilac monitoringa i certikacije bezglutenskih proizvoda, ispunili smo sve uslove da taj proces završimo izvan BiH i da napokon steknemo AOECS oznaku i certifikat gluten-free. Nadamo se uskoro i ovom, najbitnijem koraku.
BIOfan nikada neće plasirati na tržište proizvod sa gluten-free oznakom bez zvaničnih dokumenta koji se mogu obezbjediti u BiH.
Mi znamo da, a i po zakonu o zaštiti potrošača, nije dovoljno staviti oznaku da je nešto bez glutena samo zato što ta namirnica je prirodno bez glutena, treba svesti rizik kontaminacije glutenom na minimum ispod 20 ppm. Da je to i urađeno može se potvrditi samo zvaničnim laboratorijskim analizama akreditovanih i priznatih laboratorija i instituta u BiH.
BIOfan je već poznat kao brend koji se vodi parolom #organskobezkompromisa, nekako je prirodan slijed bio da budemo i #bezglutenabezkompromisa i zato smo se, ako što se vidi iz teksta, bezglutenskom projektu posvetili maksimalno odgovorno i profesionalno. Naša ulaganja, ne samo finacijske prirode, nego i naša ljubav, trud i istrajnost su nagrađeni onog momenta kada smo javnosti predstavili prve namirnice sa oznakom bez glutena ali i sa oznakom organsko. Uvjereni smo da je to revolucionarna promjena za BiH jer smo prvi bezglutenski i organski brend koji nosi bar kod #387.
BIOfan je uvijek tu za vas, transparento i ažurno. Sve što vas dodatno zanima, pišite nam i rado ćemo vam odgovoriti.
Uvid u aktuelne gluten-free analize: (klik na naziv artikla)
Bijela riža i brašno bijele riže i griz*
Crvena leća i brašno crvene leće*
Smeđa riža i brašno smeđe riže*
Crvena leća i brašno crvene leće*
*Napomena: Kako se oba proizvoda prave od iste sirovine u istom postrojenju, analiza brašna je prihvatljiva i za sirovinu.
© BIOfan - organski certificirani brend u vlasništvu FAN-Commerce d.o.o. Design by MagazinPlus